top of page
74C20D27-4783-473A-8DA1-F660DC032148.jpeg

Tállya

A Tokaji borvidék északnyugati részén található Tállya települése, amelynek neve a XIII. századra nyúlik vissza. A francia „taille” (vágás, irtás) szóból ered, amit vélhetően a környékre települt franciáktól kapott, akik a dűlőket megtisztították az erdőktől, és szőlővel telepítették be azokat. Számos emlék és épület tanúskodik a város gazdag történetéről, többek között a Maillot-kastély, a Rákóczi- és Szirmay-kúriák, valamint itt található a Bernáth-ház is, ahol Mikszáth Különös házasság című írása született, de Weöres Sándor Psychéjének fiktív főhősnője, Lónyai Erzsébet gyerekkora és munkássága is Tállyához kötődik.


Történelme során Tállya mindig is a borvidék egyik legfontosabb települése volt, az itt készített bor, főleg az édes bor volt híres; írásos emlékekből tudjuk, hogy már a 16. század közepén készítettek itt természetes édes bort a vincellérek. Kering egy legenda is, miszerint az 1561-es tridenti zsinaton Draskovich György pécsi püspök a Palota-dűlőből származó édes főborral kínálta meg IV. Pius pápát, aki erre azt mondta: „Summum pontificem talia vina decent”, azaz „A pápának ilyen (tállyai) bor dukál.”


Tállyára nemcsak a festői tokaj-hegyaljai táj, a dombokon elterülő szőlőterületek, a 400-500 éves kőházak, amik alatt pincerendszerek húzódnak, vagy az itteni száraz és édes borok, aszúk miatt érdemes eljönni, számos program, művésztábor és fesztivál teszi egész évben pezsgővé a környéket és vonzza a látogatókat.

F64626C9-0E50-45AF-B1D0-A31D72002F26.jpeg

Vilmány

Mád északkeleti részén található történelmi dűlő, keleti fekvéssel. 0,8 hektár területünk van itt, ahol 60%-ban furmintot, 40%-ban hárslevelűt termesztünk a vöröses, kőzettörmelékkel kevert nyiroktalajon. A területünket erdő veszi körül, így gyakori látogatók nálunk az őzek. Nemcsak a gyönyörű kilátás fogott meg azonnal, hanem az a kis kunyhó is a dűlő tetején, ami csak arra vár, hogy renováljuk. 

F471BD47-AE2F-46C7-930D-C8960D9EB756.jpeg

Bártfai

A Bártfai-dűlő a nevét Bártfa város birtokaként kapta, korábban ezt a részt Felső-Tökösmálynak nevezték, hiszen a mai Tökösmály fölött található. Régi családi területünk volt, amit sikerült visszavásárolnunk. Nagyon köves, riolitos, keleti fekvésű terület, így nehéz telepíteni, de 2000 oltványt már eddig is pótoltunk. A szőlőmunkások sem rajonganak érte, meredek és köves rész, viszont a szőlő meglepően jól terem. Az új telepítésekkel együtt 1 hektárunk van itt, aminek 80%-a furmint, 20%-a hárslevelű. 

191001 Furmint Photo Szolo 117.jpg

Hetény

A Hetény dűlő Tállyával szemben, a település "vizentúlnak" nevezett szőlőhegyein található, és az egyik kedvenc területünk (nem csak az öregtőkék miatt)! A dűlőben 2015-ben telepítettünk egy 1.5 hektáros furmint és sárgamuskotály ültetvényt. Később került hozzánk a szomszédos, 1945-ös telepítésű terület egy kis házikóval, ami igazán kedves a szívünknek, és csodálatos hely az elvonulásra vagy kóstolásra! 

IMG_3671.heic

Tökösmály

Ezt a területet már az 1730-as Bél Mátyás-féle első tokaji klasszifikáció is első osztályú dűlőként említi, sőt még a dűlő talajszerkezetére is kitér. A borvidék legjobb termőhelyei közé tartozik ez a 0,5 hektáros dűlő, rajta 60 éves hárslevelű tőkékkel. Déli lejtésű, nagyon meredek rész a miénk, riolittufás talajjal. Izgalmas terület, ami évről évre szép borokat ad.

190426 Furmint Photo  Szóló 108 (1).jpg

Sípos

0,8 hektárunkon 60 éves tőkéket művelünk ezen a csodás területen. Déli kitettségű rész, riolitos-andezites talajjal, többségében furmint, kisebb részben hárslevelű fajták találhatóak itt. A Sípos-dűlő szerelem volt első látásra, mivel a tetejéről rálátni a tállyai templomok tornyaira. Munka közben ebben a látványban gyönyörködni igazi ajándék!

IMG_3650.HEIC

Dukát

Kiváló, déli-délnyugati fekvésű dűlő, ahol 0,5 hektár szőlőt művelünk. A talaja barna erdőtalajjal kevert riolittufa. A területen lévő szőlőket 1985-ben telepítették, az akkori és az azóta is rajta lévő tőkékhez az oltványokat még a nagymamám készítette. Furmintot művelünk itt, illetve a minden évben elkészülő egy hordó rozénk alapanyagai, a zweigelt és a blauburger is innen származnak.

bottom of page