top of page
74C20D27-4783-473A-8DA1-F660DC032148.jpeg

A Tokaji borvidék északnyugati részén található Tállya települése, amelynek neve a XIII. századra nyúlik vissza. A francia „taille” (vágás, irtás) szóból ered, amit vélhetően a környékre települt franciáktól kapott, akik a dűlőket megtisztították az erdőktől, és szőlővel telepítették be azokat. Számos emlék és épület tanúskodik a város gazdag történetéről, többek között a Maillot-kastély, a Rákóczi- és Szirmay-kúriák, valamint itt található a Bernáth-ház is, ahol Mikszáth Különös házasság című írása született, de Weöres Sándor Psychéjének fiktív főhősnője, Lónyai Erzsébet gyerekkora és munkássága is Tállyához kötődik.

Történelme során Tállya mindig is a borvidék egyik legfontosabb települése volt, az itt készített bor, főleg az édes bor volt híres; írásos emlékekből tudjuk, hogy már a 16. század közepén készítettek itt természetes édes bort a vincellérek. Kering egy legenda is, miszerint az 1561-es tridenti zsinaton Draskovich György pécsi püspök a Palota-dűlőből származó édes főborral kínálta meg IV. Pius pápát, aki erre azt mondta: „Summum pontificem talia vina decent”, azaz „A pápának ilyen (tállyai) bor dukál.”

Tállyára nemcsak a festői tokaj-hegyaljai táj, a dombokon elterülő szőlőterületek, a 400-500 éves kőházak, amik alatt pincerendszerek húzódnak, vagy az itteni száraz és édes borok, aszúk miatt érdemes eljönni, számos program, művésztábor és fesztivál teszi egész évben pezsgővé a környéket és vonzza a látogatókat.

DUKÁT

Kiváló, déli-délnyugati fekvésű dűlő, ahol 0,5 hektár szőlőt művelünk. A talaja barna erdőtalajjal kevert riolittufa. A területen lévő szőlőket 1985-ben telepítették, az akkori és az azóta is rajta lévő tőkékhez az oltványokat még a nagymamám készítette. Furmintot művelünk itt, illetve a minden évben elkészülő egy hordó rozénk alapanyagai, a zweigelt és a blauburger is innen származnak.

TÖKÖSMÁJ

Ezt a területet már az 1730-as Bél Mátyás-féle első tokaji klasszifikáció is első osztályú dűlőként említi, sőt még a dűlő talajszerkezetére is kitér. A borvidék legjobb termőhelyei közé tartozik ez a 0,5 hektáros dűlő, rajta 60 éves hárslevelű tőkékkel. Déli lejtésű, nagyon meredek rész a miénk, riolittufás talajjal. Izgalmas terület, ami évről évre szép borokat ad.

BÁRTFAI

A Bártfai-dűlő a nevét Bártfa város birtokaként kapta, korábban ezt a részt Felső-Tökösmálynak nevezték, hiszen a mai Tökösmály fölött található. Régi családi területünk volt, amit sikerült visszavásárolnunk. Nagyon köves, riolitos, keleti fekvésű terület, így nehéz telepíteni, de 2000 oltványt már eddig is pótoltunk. A szőlőmunkások sem rajonganak érte, meredek és köves rész, viszont a szőlő meglepően jól terem. Az új telepítésekkel együtt 1 hektárunk van itt, aminek 80%-a furmint, 20%-a hárslevelű. Ez igazán hűvös klímájú terület, ahol mindig utoljára szüretelünk.

SÍPOS

Ez a terület Tállya másodosztályú termőhelyei közé tartozik az 1730-as Bél Mátyás-féle klasszifikáció szerint. Ez azonban mégis kiemelt fekvést takar, hiszen egyáltalán feltüntetésre került a dűlő, sok más területtel ellentétben. A 0,8 hektárunkon 60 éves tőkéket művelünk. Déli kitettségű rész, riolitos-bazaltos talajjal, többségében furmint, kisebb részben hárslevelű fajták találhatóak itt. A Sípos-dűlő szerelem volt első látásra, mivel a tetejéről rálátni a tállyai templomok tornyaira. Jó néha munka közben ebben a látványban gyönyörködni.

635A50DC-B54D-4C97-9B8D-01BA6E1FF89C.jpeg

ÖTVENHOLD

A Két út közti-dűlő, vagy ahogy itt Tállyán nevezik, az Ötvenhold egy teljesen sík terület. A családunk birtokában lévő 0,3 hektárt még anno a nagypapám telepítette be a ‘80-as években. Nem ez a legjobb fekvésű dűlőnk, de fontos nekem, hiszen, amikor elhatároztam, hogy borászkodni fogok, ez volt az első terület, amit a nagypapám segítségével és útmutatása alapján kezdtem el művelni. A hozzá vásárolt résszel együtt most már 0,6 hektárt művelünk, ahol kizárólag furmintot termesztünk. Rájöttünk, hogy az Ötvenholdon nagyon jó aszús alapanyag terem, így ha minden adott egy évjáratban, innen készülnek az aszúink.

HETÉNY

Egy éve telepítettük újra azt a területet, amit megvettünk a Hetény-dűlőben. Rengeteg munka volt vele, hiszen erdős, gazos, parlagos rész volt, rendbe kellett hoznunk, de megérte, a 1,5 hektár remek szőlőterület, nagyon jó, délkeleti fekvéssel, löszös talajjal ahová 3000 tőke sárga muskotályt és 4000 tőke furmintot ültettünk. Annyira megtetszett nekünk ez a dűlő, ahonnan a Tokaji-hegyre látni, hogy nem tudtuk nem megvenni a mellette lévő 0,6 hektárnyi területet is, ahol persze szintén sok munka vár még ránk.

74C20D27-4783-473A-8DA1-F660DC032148.jpeg

PALOTA

A dűlő a 15. század közepén, a Hunyadi család – mint az akkori tállyai uradalmak birtokosai – által itt emeltetett udvarházról kapta a nevét. A szőlőterület pont emögött helyezkedett el. Az 1600-as éves összeírásai szerint az egyik legjobb, legdrágább területe volt Tállyának a Palota, valamint kiemelkedő aszútermő helyként is említik. Mi is szép, izgalmas parcellának találjuk, ahol jól terem a szőlő, és izgalmas, komplex savú borokat tudunk készíteni.

VILMÁNY

Mád északkeleti részén található történelmi dűlő, keleti fekvéssel. 0,8 hektár területünk van itt, ahol 60%-ban furmintot, 40%-ban hárslevelűt termesztünk a vöröses, kőzettörmelékkel kevert nyiroktalajon. A területünket erdő veszi körül, így gyakori látogatók nálunk az őzek. Nemcsak a gyönyörű kilátás fogott meg azonnal, hanem az a kis kunyhó is a dűlő tetején, ami csak arra vár, hogy renováljuk. 

bottom of page